Wielomiany

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)=x^2+2x-8 jest równa
R(x)= -5x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)

Z góry dzięki.
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

niestety nie mam odpowiedzi , ale nie jestem pewien czy tak to mozna zrobic.
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Usunałem rozwiązanie, żeby nie wprowadzać w błąd... Według mnie poprawna odpowiedź to trójmian R(x)= -5x^2-8x-4
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, 11:55 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

tylko skąd to sie wzięło, bo jak patrze to W(X)= Q(X)*(x^2+2x-8) +(-5x+2) i co dalej
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

A nie tak przypadkiem?
W(X)= (x+4)(x-2)*[Q(x)+(-5x+2)]
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

ee ;p mozna od poczatku?:P
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

to ja juz nie wiem jak w koncu
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Post autor: mariuszywyrebski »

nie wiem czy to co ja napisałem jest prawidłowe czy twoje, moze jest ktos bardziej kumaty z tego typu zadan i pomoze a najlepsze jest to ze na maturze za to zadanie są (4punkty)
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Namieszałem, przecież
100:3=33+1 idąc dalej
100=33*3 +1

Więc ta wersja jest poprawna
W(X)= Q(X)*(x^2+2x-8) +(-5x+2)

Mój błąd, 3 dni matmy pod rząd to za dużo :P
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, 12:19 przez maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

nie mam pomyslu na to ;/ poiwedz maciek jak to zrobiles ;p
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Tu macie kilka podobnych zadań
http://www.zadania.info/d413/1
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

wyszło 22 :P
jesien
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 30 kwie 2008, 15:22

Post autor: jesien »

a możesz napisać jak to policzyć? :)
snufkin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 27 mar 2008, 13:00

Post autor: snufkin_ »

http://www.zadania.info/765655 tak jak tutaj tylko reszta = a
tak mi sie wydaje :) moze ktos mnie poprawi?
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

snufkin_ jeśli reszta wielomianu podzielonego przez dwumian jest jednomianem, to reszta tego samego wielomianu podzielonego przez jednomian będzie na pewno dwumianem.
Tak sądze ;)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
ODPOWIEDZ