Funkcja kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 mar 2008, 15:11
Funkcja kwadratowa
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 + (3-m2)|x| + m2 + m - 2 = 0 ma dokładnie 3 rozwiązania
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Na pewno nie pokręciłeś czegoś ze współczynnikami? To równanie to na pewno
x^2 + (3-m^2)|x| + m^2 + m - 2 = 0 ?
Generalnie to to jest zwykłe równanie kwadratowe z parametrem (wystarczy podstawić |x|=t), ale przy tych danych Delta jest trochę syfiasta (wielomian stopnia 4 bez pierwiastków wymiernych) co jest trochę podejrzane.
x^2 + (3-m^2)|x| + m^2 + m - 2 = 0 ?
Generalnie to to jest zwykłe równanie kwadratowe z parametrem (wystarczy podstawić |x|=t), ale przy tych danych Delta jest trochę syfiasta (wielomian stopnia 4 bez pierwiastków wymiernych) co jest trochę podejrzane.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 mar 2008, 15:11
Właśnie problem tkwi w tym, że nasza mądra pani prof. uparcie stoi przy swoim i uważa, że jest to dobre równanie, a deltę da się obliczyć tyle, że chyba sama nie wie jak. A mam odnośnie tego pytania problem: czy dla delty = 0 rozpatrując x>=0 pierwiastek podwójny może być ujemny??
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, 17:37 przez thermaltake, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Nie wiem czy dobrze rozumiem, alethermaltake pisze:Właśnie problem tkwi w tym, że nasza mądra pani prof. uparcie stoi przy swoim i uważa, że jest to dobre równanie, a deltę da się obliczyć tyle, że chyba sama nie wie jak. A mam odnośnie tego pytania problem: czy dla delty = 0 rozpatrując x>=0 pierwiastek podwójny może być ujemny??
delta=0 w ogóle Cię nie interesuje, żeby były trzy pierwiastki musi być delta>0.
Jeżeli rozpatrujesz przypadek x>=0 i wychodzi Ci pierwiastek <0 to tak jakby go nie było.
Poza tym, przy podanych danych
Delta=m^4-10m^2-4m+17
i ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych i moim zdaniem i tak nie jesteś w stanie nic policzyć