Zbiornik na odpady płynne ma objętość 30000 m3 . Cykl pracy zbiornika obejmuje systematyczne jego napełnianie, co trwa 3 tygodnie, a następnie jego opróżnianie - trwa ono 3 dni. opisz za pomocą wzoru ilość odpadów w zbiorniku w czasie pierwszego cyklu pracy. Oblicz, ile nieczystości znajduje się w zbiorniku w 254 dniu jego użytkowania?
Z góry dzięki za pomoc.
Funkcja. Zależność objętości od czasu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
Funkcja. Zależność objętości od czasu.
- -
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
Nie pomyliłem się po prostu znalazłem 100 błędnych rozwiązań.
W ciągu jednego dnia zbiornik napelnia sie \(\frac{30000}{21}m^3=\frac{10000}{7}m^3\) objetosci. Trwa to 21 dni, a potem przez 3 dni jest oprozniany, w kazdym dniu o \(10000m^3\). Caly cykl pracy to 24 dni, a wiec jest to okres zasadniczy \(T=24\) funkcji odpadow od liczby dni \(x\), czyli \(f(x)\)
\(f(x)=\frac{10000}{7}x, x=k,k+1,k+2,\ldots,k+20\)
\(f(x)=30000-10000(x-21), x=k+21,k+21,k+23, k=1,25,49,\ldots\)
Dla pierwszego cyklu pracy za k trzeba wstawic 1.
\(f(254)=f(10T+14)=f(14)\)
\(f(254)=20000\)
\(f(x)=\frac{10000}{7}x, x=k,k+1,k+2,\ldots,k+20\)
\(f(x)=30000-10000(x-21), x=k+21,k+21,k+23, k=1,25,49,\ldots\)
Dla pierwszego cyklu pracy za k trzeba wstawic 1.
\(f(254)=f(10T+14)=f(14)\)
\(f(254)=20000\)
- anhilatorlukas
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 04 maja 2008, 10:18
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1863
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: