Funkcja f jest określona wzorem
\(\begin{cases} \frac{2x^2 +mx-6}{x+2} \Rightarrow dla x \neq -2\\a \Rightarrow dla x = -2 \end{cases}\)
Wyznacz wartości parametrów a i m, dla których wykresem funkcji jest linia prosta.
Funkcja F
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(2x^2+mx-6=2(x+2)(x+t)\\2(x^2-tx+2x-2t)=2x^2+mx-6\\2x^2+(4-2t)x-4t=2x^2+mx-6\\ \begin{cases}4-2t=m\\-4t=-6 \end{cases} \\t=\frac{3}{2}\\m=4-3\\m=1\)
\(\frac{x^2+x-6}{x+2}=\frac{(x+2)(2x-3)}{x+2}\\a=2\cdot(-2)+3=-7\)
\(f(x)= \begin{cases}2x-3\ dla\ x \neq -2\\-7\ dla\ x=-2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}m=1\\a=-7 \end{cases}\)
\(\frac{x^2+x-6}{x+2}=\frac{(x+2)(2x-3)}{x+2}\\a=2\cdot(-2)+3=-7\)
\(f(x)= \begin{cases}2x-3\ dla\ x \neq -2\\-7\ dla\ x=-2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}m=1\\a=-7 \end{cases}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć: