Funkcja trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Funkcja trygonometryczna

Post autor: qwerty18 »

Wyznacz najmniejszą wartość funkcji: f(x)= ((ctg^2 x - tg^2 x)sin^2 2x)/(4 cos 2x * sin^2 x)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Post autor: qwerty18 »

Nie rozumiem jednej rzeczy. f(x) = ((cos^2 x - sin^2 x)(cos^2 x + sin^2 x))/(sin^2 x * cos2x) i w następnym kroku "znika" (cos^2 x + sin^2 x). Dlaczego??
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, 17:02 przez qwerty18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1861
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Zadaj sobie pytanie, jaka jest podstawowa własność funkcji trygonometrycznych? Coś co każdy kto choć raz widział sinusa powinien wiedzieć.
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Post autor: martoocha8 »

qwerty18 pisze:Nie rozumiem jednej rzeczy. f(x) = ((cos^2 x - sin^2 x)(cos^2 x + sin^2 x))/(sin^2 x * cos2x) i w następnym kroku "znika" (cos^2 x + sin^2 x). Dlaczego??
Z jedynki trygonometrycznej :)
qwerty18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 15 kwie 2008, 21:57

Post autor: qwerty18 »

tak już rozumiem z tym "tajemniczym zniknięciem" :D
ODPOWIEDZ