Wykres funkcji \(f(x)=\left({1\over2}\right)^x\) przekształcono i otrzymano wykres funkcji g(x). Naszkicuj wykres funkcji f oraz wykres funkcji g. Napisz wzór funkcji g oraz określ zbiór wartości funkcji g.
a) g(x)=f(x)+2
b) g(x)=f(x+3)
c) g(x)=f(x-4)
d) g(x)=f(x)-2
Proszę o pomoc z tym zadaniem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 wrz 2024, 08:26
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Proszę o pomoc z tym zadaniem
Każde z tych przekształceń zmienia położenie pierwotnego wykresu funkcji eksponencjalnej, ale nie zmienia jej ogólnego zachowania wzrostowego ani podstawowego kształtu.
Re: Proszę o pomoc z tym zadaniem
Zmagałem się z tym samym problemem, w trzeciej części myślałem o „mimo wszystko”, ale dlatego też myślę, że działa. i dziękuję, Twoje odpowiedzi bardzo pomogą w zatrudnieniu. naprawdę muszę zdać następną rozmowę kwalifikacyjną i oceny.