Zadanie z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa
Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucając osiem razy dwiema kostkami do gry wypadnie trzy razy suma oczek równa 5?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z prawdopodobieństwa
\( \Omega \) zbiór par uporządkowanych o wyrazach ze zbioru \( \left\{1,2,3,4,5,6 \right\} \)
\( |\Omega |=36 \)
\(A= \left\{\left( 2,3\right);\left( 3,2\right);\left( 1,4\right);\left( 4,1\right) \right\} \)
\(|A|=4\)
\(P(A)= \frac{4}{36} = \frac{1}{9} \)
I teraz liczymy prawdopodobieństwo 3 sukcesów w schemacie 8 prób Bernoulliego :
\(P= {8 \choose 3 } \left( \frac{1}{9}\right) ^3\left( \frac{8}{9}\right) ^5=...\)
\( |\Omega |=36 \)
\(A= \left\{\left( 2,3\right);\left( 3,2\right);\left( 1,4\right);\left( 4,1\right) \right\} \)
\(|A|=4\)
\(P(A)= \frac{4}{36} = \frac{1}{9} \)
I teraz liczymy prawdopodobieństwo 3 sukcesów w schemacie 8 prób Bernoulliego :
\(P= {8 \choose 3 } \left( \frac{1}{9}\right) ^3\left( \frac{8}{9}\right) ^5=...\)