Zmienna losowa. Wartość oczekiwana zmiennej losowej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
j888
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 15 sty 2023, 20:34
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Zmienna losowa. Wartość oczekiwana zmiennej losowej.

Post autor: j888 »

W pudełku znajduje się pięć kul oznaczonych odpowiednio liczbami: -2, -1, 0, 1 , 2. Gracz losuje z pudełka dwa razy po jednej kuli- zwracając po pierwszym losowaniu kulę do pudełka- i mnoży liczby, które znajdują się na tych kulach. Otrzymany wynik jest jego wygraną. Oblicz wartość oczekiwaną wygranej w tej grze.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!! Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zmienna losowa. Wartość oczekiwana zmiennej losowej.

Post autor: eresh »

j888 pisze: 15 sty 2023, 20:49 W pudełku znajduje się pięć kul oznaczonych odpowiednio liczbami: -2, -1, 0, 1 , 2. Gracz losuje z pudełka dwa razy po jednej kuli- zwracając po pierwszym losowaniu kulę do pudełka- i mnoży liczby, które znajdują się na tych kulach. Otrzymany wynik jest jego wygraną. Oblicz wartość oczekiwaną wygranej w tej grze.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!! Z góry dziękuje
\(P(X=0)=\frac{9}{25}\\
P(X=-2)=\frac{4}{25}\\
P(X=-1)=\frac{2}{25}\\
P(X=1)=\frac{2}{25}\\
P(X=2)=\frac{4}{25}\\
P(X=4)=\frac{2}{25}\\
P(X=-4)=\frac{2}{25}\\
\mathbb{E}X=0\cdot \frac{9}{25}-2\cdot \frac{4}{25}-1\cdot\frac{2}{21}+1\cdot\frac{2}{25}+2\cdot\frac{4}{25}+4\cdot\frac{2}{25}-4\cdot\frac{2}{25}=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ