Zadanie z prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: BarT123oks »

Oblicz prawdopodobieństwo, że ze zbioru wszystkich liczb naturalnych 4-cyfrowych wylosujemy liczbę parzystą, jeśli wiadomo, że cyfra 4 wystąpi dokładnie dwa razy i cyfra 0 nie wystąpi ani razu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 15 sty 2023, 15:35 Oblicz prawdopodobieństwo, że ze zbioru wszystkich liczb naturalnych 4-cyfrowych wylosujemy liczbę parzystą, jeśli wiadomo, że cyfra 4 wystąpi dokładnie dwa razy i cyfra 0 nie wystąpi ani razu.
A - liczba parzysta
B - liczba, w której występują dokładnie 2 czwórki i nie występuje zero

\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
\overline{\overline{\Omega}}=9000\\\)

\(\overline{\overline{B}}={4\choose 2}\cdot 8^2\\\)
\(\overline{\overline{A\cap B}}=\)\(3\cdot 8\cdot 8+{3\choose 2}\cdot 8\cdot 3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ