Wartość oczekiwana

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Wartość oczekiwana

Post autor: lolipop692 »

W pojemniku maszyny losującej jest 6 kul z liczbami:15, 19, 21, 28, 36, 50 Losujemy za pomocą tej maszyny jedną liczbę. Jeśli jest ona nieparzysta, to otrzymujemy tyle punktów, ile jest równa ta liczba, a jeśli parzysta ‒ tracimy tyle punktów, ile wynosi połowa tej liczby. Oblicz wartość oczekiwaną liczby otrzymanych punktów.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wartość oczekiwana

Post autor: eresh »

lolipop692 pisze: 30 gru 2022, 11:36 W pojemniku maszyny losującej jest 6 kul z liczbami:15, 19, 21, 28, 36, 50 Losujemy za pomocą tej maszyny jedną liczbę. Jeśli jest ona nieparzysta, to otrzymujemy tyle punktów, ile jest równa ta liczba, a jeśli parzysta ‒ tracimy tyle punktów, ile wynosi połowa tej liczby. Oblicz wartość oczekiwaną liczby otrzymanych punktów.
\(P(X=15)=P(X=19)=P(X=21)=\frac{1}{2}\\
P(X=-14)=P(X=-18)=P(X=-25)=\frac{1}{2}\\
\mathbb{E}X=\frac{1}{2})15+19+21-14-18-25)=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ