oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: oblicz
Fakt:
\(\dfrac{{2k\choose k}}{{2k-1\choose k}}=\dfrac{(2k)!}{k!k!}\cdot\dfrac{k!(k-1)!}{(2k-1)!}=\dfrac{2k(2k-1)!(k-1)!}{k(k-1)!(2k-1)!}=2\)
czyli
\[{2k\choose k}=2\cdot{2k-1\choose k}\]
Ostatecznie:
\(\dfrac{{2\choose1}+{4\choose2}+{6\choose3}+...+{2n\choose n}}{{1\choose1}+{3\choose2}+{5\choose3}+...+{2n-1\choose1}}=\dfrac{2\cdot{1\choose1}+2\cdot{3\choose2}+2\cdot{5\choose3}+...+2\cdot{2n-1\choose n}}{{1\choose1}+{3\choose2}+{5\choose3}+...+{2n-1\choose1}}=2\)
Pozdrawiam
\(\dfrac{{2k\choose k}}{{2k-1\choose k}}=\dfrac{(2k)!}{k!k!}\cdot\dfrac{k!(k-1)!}{(2k-1)!}=\dfrac{2k(2k-1)!(k-1)!}{k(k-1)!(2k-1)!}=2\)
czyli
\[{2k\choose k}=2\cdot{2k-1\choose k}\]
Ostatecznie:
\(\dfrac{{2\choose1}+{4\choose2}+{6\choose3}+...+{2n\choose n}}{{1\choose1}+{3\choose2}+{5\choose3}+...+{2n-1\choose1}}=\dfrac{2\cdot{1\choose1}+2\cdot{3\choose2}+2\cdot{5\choose3}+...+2\cdot{2n-1\choose n}}{{1\choose1}+{3\choose2}+{5\choose3}+...+{2n-1\choose1}}=2\)
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 573 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: