Prawdopodobieństwo, losowanie kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo, losowanie kul

Post autor: avleyi »

W urnie znajduje się 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy 5 kul w następujące sposoby:
a) wszystkie jednocześnie
b) po jednej ze zwracaniem
c) po jednej bez zwracania
Oblicz (w każdym sposobie losowania) prawdopodobieństwo otrzymania 3 kul białych i 2 czarnych.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo, losowanie kul

Post autor: kerajs »

\(
P(a)=P(c)= \frac{ { 6\choose 3} { 4\choose 2} }{ { 10\choose5 } } \\
P(c)= { 5\choose 3} (\frac{6}{10})^3 (\frac{4}{10})^2 \)
ODPOWIEDZ