Oblicz prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
A731ox
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2021, 15:26
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: A731ox »

Wiemy, że w pewnym kraju średnio 16 kierowców na 1000 jeździ pod wpływem alkoholu. Urządzenia pomiarowe używane przez policję zawsze wykrywają pijanych kierowców, ale w 8 przypadkach na 100 wynik badania alkoholu w wydychanym powietrzu jest pozytywny dla kierowców trzeźwych. Badanie przeprowadzone na losowo zatrzymanym kierowcy wykazało obecność alkoholu w wydychanym powietrzu. Jaka jest szansa, że kierowca był rzeczywiście pijany?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

A731ox pisze: 24 paź 2022, 16:31 Wiemy, że w pewnym kraju średnio 16 kierowców na 1000 jeździ pod wpływem alkoholu. Urządzenia pomiarowe używane przez policję zawsze wykrywają pijanych kierowców, ale w 8 przypadkach na 100 wynik badania alkoholu w wydychanym powietrzu jest pozytywny dla kierowców trzeźwych. Badanie przeprowadzone na losowo zatrzymanym kierowcy wykazało obecność alkoholu w wydychanym powietrzu. Jaka jest szansa, że kierowca był rzeczywiście pijany?
\(P(A)=\frac{\frac{16}{1000}\cdot 1}{\frac{16}{1000}\cdot 1+\frac{984}{1000}\cdot\frac{8}{100}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ