Kombinatoryka 1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kombinatoryka 1

Post autor: avleyi »

Ile liczb mniejszych od miliona można zapisać za pomocą cyfr 0,9,8?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka 1

Post autor: kerajs »

Liczb naturalnych tylko z tymi cyframi i mniejszych od \(10^6\) jest \(3^6\)
Inaczej:
\(2\cdot 3^5+2 \cdot 3^4+2 \cdot 3^3+2 \cdot 3^2+2 \cdot 3+3\)
ODPOWIEDZ