prawdopodobieństwo warunkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
prawdopodobieństwo warunkowe
Rzucamy trzema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy oczek większych od dziesięciu jeżeli wiadomo, że suma oczek na dwóch pierwszych kostkach jest równa 5.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo warunkowe
\(A\)- zdarzenie , że suma oczek jest większa niż 10
\(B\)- zdarzenie , że suma na dwóch pierwszych kostkach wynosi 5
\(A \cap B= \left\{(1,4,6);(4,1,6);(2,3,6);(3,2,6) \right\} \)
\( B= \left\{ (1,4,1)...(1,4,6);(4,1,1)...(4,1,6);(2,3,1)...(2,3,6);(3,2,1)...(3,2,6)\right\} \)
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{4}{216} }{ \frac{2
4}{216} } = \frac{1}{6} \)
\(B\)- zdarzenie , że suma na dwóch pierwszych kostkach wynosi 5
\(A \cap B= \left\{(1,4,6);(4,1,6);(2,3,6);(3,2,6) \right\} \)
\( B= \left\{ (1,4,1)...(1,4,6);(4,1,1)...(4,1,6);(2,3,1)...(2,3,6);(3,2,1)...(3,2,6)\right\} \)
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{4}{216} }{ \frac{2
4}{216} } = \frac{1}{6} \)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo warunkowe
teraz już rozumiem dziękujęradagast pisze: ↑26 wrz 2022, 18:11 \(A\)- zdarzenie , że suma oczek jest większa niż 10
\(B\)- zdarzenie , że suma na dwóch pierwszych kostkach wynosi 5
\(A \cap B= \left\{(1,4,6);(4,1,6);(2,3,6);(3,2,6) \right\} \)
\( B= \left\{ (1,4,1)...(1,4,6);(4,1,1)...(4,1,6);(2,3,1)...(2,3,6);(3,2,1)...(3,2,6)\right\} \)
\(P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{4}{216} }{ \frac{2
4}{216} } = \frac{1}{6} \)