4 losy wygrywające 6 pustych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ceaser333
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 wrz 2022, 19:47
Płeć:

4 losy wygrywające 6 pustych.

Post autor: ceaser333 »

W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
b) co najmniej jednego losu wygrywającego.

Czy prawdopodobieństwa te ulegną zmianie, gdy wybierzemy od razu dwa losy (bez ustalania ich kolejności)? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 4 losy wygrywające 6 pustych.

Post autor: eresh »

ceaser333 pisze: 25 wrz 2022, 19:49 W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
b) co najmniej jednego losu wygrywającego.

\(P(A)=\frac{4\cdot 3}{10\cdot 9}\\
P(B)=1-\frac{6\cdot 5}{10\cdot 9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 4 losy wygrywające 6 pustych.

Post autor: eresh »

ceaser333 pisze: 25 wrz 2022, 19:49 W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
b) co najmniej jednego losu wygrywającego.

Czy prawdopodobieństwa te ulegną zmianie, gdy wybierzemy od razu dwa losy (bez ustalania ich kolejności)? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
\(P(A)=\frac{{4\choose 2}}{{10\choose 2}}\\
P(B)=1-\frac{{6\choose 2}}{{10\choose 2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ