urodziny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

urodziny

Post autor: xenoneq_o0 »

W szkole jest 730 uczniów. Prawdopodobieństwo, że dzień urodzin losowo wybranego ucznia przypadnie
na dowolny dzień roku jest równe \( \frac{1}{365} \). Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwszego stycznia przypadają urodziny trzech uczniów.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: urodziny

Post autor: Jerry »

Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_{730}=3)={730\choose3}\cdot\left({1\over365}\right)^3\cdot\left(1-{1\over365}\right)^{730-3}=\ldots\)

Pozdrawiam
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: urodziny

Post autor: xenoneq_o0 »

Jerry pisze: 23 wrz 2022, 18:24 Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_{730}=3)={730\choose3}\cdot\left({1\over365}\right)^3\cdot\left(1-{1\over365}\right)^{730-3}=\ldots\)

Pozdrawiam
Już rozumiem dziękuję
ODPOWIEDZ