Losowo wybrana liczba naturalna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Losowo wybrana liczba naturalna

Post autor: Hacker000 »

Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w losowo wybranej liczbie naturalnej \(n \in [ 1 , 10^4 ]\) cyfra zero występuje tylko dwa razy?

Jakbym mógł prosić o pomoc z wytłumaczeniem
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Losowo wybrana liczba naturalna

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 18 wrz 2022, 13:28 Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w losowo wybranej liczbie naturalnej \(n \in [ 1 , 10^4 ]\) cyfra zero występuje tylko dwa razy?

Jakbym mógł prosić o pomoc z wytłumaczeniem
\(\overline{\overline{\Omega}}=10^4\)

trzycyfrowe liczby z dwoma zerami: \(100,200,300,...,900\) - 9 liczb

czterocyfrowe: \({3\choose 2}\cdot 9^2
\)


pięciocyfrowe: \({4\choose 2}\cdot 9^3\)

\(\overline{\overline{A}}=9+{3\choose 2}\cdot 9^2+{4\choose 2}\cdot 9^3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Losowo wybrana liczba naturalna

Post autor: Jerry »

Hacker000 pisze: 18 wrz 2022, 13:28 ... cyfra zero występuje tylko dwa razy...
\(|\Omega|=10^4\)
Przyjmuję, że dokładnie dwa razy.
  1. W liczbach jedno- i dwucyfrowych jest to niemożliwe.
  2. liczb trzycyfrowych jest \(9: 100,\ 200,\ \ldots,\ 900\)
  3. liczby czterocyfrowe:
    • wybieram cyfrę rzędu najwyższego - \(9\) sposobów
    • wybieram pozycje dla zer - \({3\choose2}=3\) sposoby
    • uzupełniam pozostałą pozycję - \(9\) sposobów
    Jest ich zatem \(9\cdot3\cdot9\)
  4. jedyna liczba pięciocyfrowa nie spełnia warunków zadani
\(|A|=9+243=252\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji klasycznej
\(p(A)={252\over10000}={63\over2500}\)

Pozdrawiam

[edited] przerwa obiadowa opóźniła wysłanie postu, ale... ponieważ się z eresh różnimy - zostawiam
ODPOWIEDZ