buty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

buty

Post autor: xenoneq_o0 »

W szafie jest 5 par butów. Wyciągamy losowo 4 buty. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie ma wśród nich ani jednej pary.
Wiem, że \( N= {10\choose 4} \) bo wybieramy kombinacje czteroelementową z dziesięciu, ale nie rozumiem jak wyliczyć \(\Omega \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: eresh »

raczej
\(|\Omega|={10\choose 4}\)

wybieramy najpierw 4 pary z pięciu - \({5\choose 4}\) sposobów
a teraz z każdej wybranej pary po jednym bucie - \(2^4\) możliwości (prawy lub lewy)

\(|A|={5\choose 4}\cdot 2^4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: xenoneq_o0 »

eresh pisze: 15 wrz 2022, 19:09 raczej
\(|\Omega|={10\choose 4}\)

wybieramy najpierw 4 pary z pięciu - \({5\choose 4}\) sposobów
a teraz z każdej wybranej pary po jednym bucie - \(2^4\) możliwości (prawy lub lewy)

\(|A|={5\choose 4}\cdot 2^4\)
Okej faktycznie pomyliły mi się symbole z tą omegą, natomiast czemu wybieramy cztery pary z pieciu ? co nam daje taki wybór ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: eresh »

xenoneq_o0 pisze: 15 wrz 2022, 19:28
eresh pisze: 15 wrz 2022, 19:09 raczej
\(|\Omega|={10\choose 4}\)

wybieramy najpierw 4 pary z pięciu - \({5\choose 4}\) sposobów
a teraz z każdej wybranej pary po jednym bucie - \(2^4\) możliwości (prawy lub lewy)

\(|A|={5\choose 4}\cdot 2^4\)
Okej faktycznie pomyliły mi się symbole z tą omegą, natomiast czemu wybieramy cztery pary z pieciu ? co nam daje taki wybór ?
bo nie możemy wybrać ani jednej pary, każdy but musi być z innej pary, 4 buty - cztery pary - z każdej pary po jednym bucie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
xenoneq_o0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
Podziękowania: 26 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: xenoneq_o0 »

eresh pisze: 15 wrz 2022, 19:57
xenoneq_o0 pisze: 15 wrz 2022, 19:28
eresh pisze: 15 wrz 2022, 19:09 raczej
\(|\Omega|={10\choose 4}\)

wybieramy najpierw 4 pary z pięciu - \({5\choose 4}\) sposobów
a teraz z każdej wybranej pary po jednym bucie - \(2^4\) możliwości (prawy lub lewy)

\(|A|={5\choose 4}\cdot 2^4\)
Okej faktycznie pomyliły mi się symbole z tą omegą, natomiast czemu wybieramy cztery pary z pieciu ? co nam daje taki wybór ?
bo nie możemy wybrać ani jednej pary, każdy but musi być z innej pary, 4 buty - cztery pary - z każdej pary po jednym bucie
okej już rozumiem
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: kerajs »

Inaczej:
\(|A|={10 \choose 1} { 8\choose 1} {6 \choose 1} {4 \choose 1} \cdot \frac{1}{4!} \)
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 578 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: buty

Post autor: anilewe_MM »

kerajs pisze: 17 wrz 2022, 10:58 Inaczej:
\(|A|={10 \choose 1} { 8\choose 1} {6 \choose 1} {4 \choose 1} \cdot \frac{1}{4!} \)
wiem, że niszczysz kolejność, ale początku nie kminię
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: buty

Post autor: kerajs »

5 par to 10 butów. Wybieram jeden z nich (z 10 dostępnych), potem kolejny (z 8 butów z innych par) , i kolejny (z 6 butów z innych par), i ostatni (z 4 butów (z dwóch par z których jeszcze nie wybraliśmy buta)).
ODPOWIEDZ