Na ile sposobów można podzielić 25 osób na:
a) 5 równolicznych (czyli chyba nierozróżnialnych) grup
b) tak jak w a) ale każda grupa idzie do innego wagonu
c) tak jak w b) ale numery siedzeń mają znaczenie
Podział na grupy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Podział na grupy
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \cdot 5!= \frac{25!}{(5!)^5} \cdot 5!= \frac{25!}{(5!)^4} \)xenoneq_o0 pisze: ↑12 wrz 2022, 17:54 Na ile sposobów można podzielić 25 osób na:
a) 5 równolicznych (czyli chyba nierozróżnialnych) grup
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} = \frac{25!}{(5!)^5} \)
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \cdot (5!)^5= 25!\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Podział na grupy
Obstawiłbym tak:
a)
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \cdot \frac{1}{5!} \)
b)
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \)
c)
Brak danych (np: liczby siedzeń w wagonie) aby podać odpowiedź.
a)
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \cdot \frac{1}{5!} \)
b)
\( {25 \choose 5} \cdot {20 \choose 5} \cdot {15 \choose 5} \cdot {10 \choose 5} \cdot {5 \choose 5} \)
c)
Brak danych (np: liczby siedzeń w wagonie) aby podać odpowiedź.