kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2021, 14:36
- Podziękowania: 26 razy
- Płeć:
kombinatoryka
Ile liczb sześciocyfrowych można utworzyć w ten sposób, że cztery cyfry pochodzą ze zbioru \(A=\{0,1,2,3,4,5,6\}\) i dwie cyfry ze zbioru \(B=\{7,8,9\}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2022, 21:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: kombinatoryka
Zakładam, że cyfry mogą się powtarzać
\({6\choose1}\cdot {5\choose3}\cdot7^3\cdot 3^2+{3\choose1}\cdot {5\choose4}\cdot7^4\cdot 3^1\)
bo wybieram cyfrę rzędu najwyższego z A albo B, pozycje dla cyfr z A i wpisuję je, potem wpisuję cyfry z B na pozostałych pozycjach
Pozdrawiam
\({6\choose1}\cdot {5\choose3}\cdot7^3\cdot 3^2+{3\choose1}\cdot {5\choose4}\cdot7^4\cdot 3^1\)
bo wybieram cyfrę rzędu najwyższego z A albo B, pozycje dla cyfr z A i wpisuję je, potem wpisuję cyfry z B na pozostałych pozycjach
Pozdrawiam