Grałem więc w grę sekwencyjną z przyjaciółmi. Dla kontekstu ma dwie talie kart. Każdy gracz po swojej turze musi wybrać wierzchnią kartę z talii.
Pojawiło się ciekawe pytanie, czy jeśli potasujemy obie talie i podzielimy je równo, to czy prawdopodobieństwo wylosowania waleta pozostaje takie samo, czy też się zmienia?
Myślę, że pozostałoby tak samo, gdybyśmy równo podzielili te dwie talie.
Co myślicie ludzie?
Prawdopodobieństwo i gra sekwencji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo i gra sekwencji.
Zamiast myśleć wystarczy to policzyć:
\(P(W)= \sum\limits_{i=0}^{8} \frac{i}{52} \cdot \frac{ { 8\choose i} {104 \choose 52-i} }{ {104 \choose 52} } \)
albo nie liczyć i pomyśleć.
\(P(W)= \sum\limits_{i=0}^{8} \frac{i}{52} \cdot \frac{ { 8\choose i} {104 \choose 52-i} }{ {104 \choose 52} } \)
albo nie liczyć i pomyśleć.