Zadanie ze statystyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peter887
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 sie 2022, 20:58
Płeć:

Zadanie ze statystyki

Post autor: peter887 »

Cześć, mam pytanie. Rozwiązuje takie zadanie:
X1,.....,Xn jest próbką niezależnych obserwacji z rozkładu geometrycznego o nieznanym
parametrze θ ∈ (0, 1) oraz P(X=x)=θ(1−θ)x dla x=0,1,...... Znajdź MLE dla θ i metodę momentów dla θ (na podstawie średniej) i porównaj oba estymatory.

Wyliczyłem oba estymatory i wyszły mi takie same. Co więcej muszę obliczyć żeby rozwiązać zadanie? Czy wystarczą same estymatory?
ODPOWIEDZ