Ilość określonych liczb pięciocyfrowych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Ilość określonych liczb pięciocyfrowych.

Post autor: Januszgolenia »

Oblicz, ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych, w których zapisie występują dokładnie dwie cyfry nieparzyste.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ilość określonych liczb pięciocyfrowych.

Post autor: kerajs »

Rozróżniam dwie sytuacje: pierwszą (od lewej ) cyfrą jest cyfra nieparzysta oraz pierwszą (od lewej ) cyfrą jest cyfra parzysta.
\( { 4\choose 1}\cdot 5^5+{ 4\choose 2}\cdot 4 \cdot 5^4 \)
Współczynniki dwumianowe to wybór miejsca dla cyfry nieparzystej.
ODPOWIEDZ