Spis ludności przeprowadzony w 2000 roku w Stanach Zjednoczonych wykazał, że kobiety są właścicielkami 26% amerykańskich firm. Zakładając, że statystyki te są prawdziwe również lokalnie, jakie jest prawdopodobieństwo, że z 6 losowo wybranych lokalnych firm
a) wszystkie są własnością kobiet; b) co najmniej jedną posiada kobieta?
prawdopodobienstwo,losowanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: prawdopodobienstwo,losowanie
Ze schematu Bernoulliego
\(p(A)=p(S_6=6)={6\choose6}\cdot0,26^6\cdot074^0=\ldots\)
\(p(B)=p(S_6\ge1)=1-p(S_6=0)=1-{6\choose0}\cdot0,26^0\cdot074^6=\ldots\)
Pozdrawiam
\(p(A)=p(S_6=6)={6\choose6}\cdot0,26^6\cdot074^0=\ldots\)
\(p(B)=p(S_6\ge1)=1-p(S_6=0)=1-{6\choose0}\cdot0,26^0\cdot074^6=\ldots\)
Pozdrawiam