Kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
a) dowolnych
b) by dokładnie jedna szuflada była pusta
c) w trzeciej szufladzie była tylko jedna koszula
d) by dokładnie jednej z szuflad była tylko jedna koszula
e) by wszystkie koszule były tylko w dwóch szufladach
f) by wszystkie szuflady były zajęte
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Odpowiedź zależy od tego, czy koszule i szuflady są lub nie są rozróżnialne.
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

no tutaj w tym zadaniu raczej chodzi ze sa te same koszule
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

Intuicja podpowiada mi jednak, że i koszule i szuflady są rozróżnialne!
avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:04 Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
a) dowolnych
\(3^{10}\)
bo kolejnym koszulom przyporządkowuję numer szuflady

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:04 Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
b) by dokładnie jedna szuflada była pusta
e) by wszystkie koszule były tylko w dwóch szufladach
\({3\choose1}\cdot (2^{10}-2)\)
bo wybieram szufladę, która zamykam, koszulom przyporządkowuję szuflady... Ale żeby jedna była pusta, to wykluczam włożenie koszul tylko do jednej z otwartych szuflad

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:04 Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
c) w trzeciej szufladzie była tylko jedna koszula
\({10\choose1}\cdot 2^9\)
bo wybieram koszulę do trzeciej szuflady, pozostałe wkładam dowolnie do do pozostałych szuflad

Pozdrawiam
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

a pozostałe podpunkty?
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

i mam rozumiec ze b i e ten sam wynik?
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

Poza tym wydaje mi się, ze tu w tym zadaniu nie chodzi o zamykanie szuflad, mam tylko podpunkt a, nie wiem co dalej
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 22 maja 2022, 22:05 i mam rozumiec ze b i e ten sam wynik?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: avleyi »

A jak pozostałe podpunkty? D i e
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Ponadto autorka sugeruje, że koszule nie są rozróżnialne.
avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:52 no tutaj w tym zadaniu raczej chodzi ze sa te same koszule
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

avleyi pisze: 22 maja 2022, 22:05 a pozostałe podpunkty?
Kontynuując, w moim rozumieniu treści zadania
avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:04 Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
d) by dokładnie jednej z szuflad była tylko jedna koszula
\({3\choose1}\cdot{10\choose1}\cdot\left(2^9-{2\choose1}\cdot{9\choose1}\right) \)
bo wybieram szufladę do której wkładam koszulę; pozostałe koszule do pozostałych szuflad, ale wykluczam pojawienie się drugiej szuflady z jedną koszulą
avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:04 Ile jest rozmieszczeń 10 koszul w 3 szufladach:
f) by wszystkie szuflady były zajęte
\(3^{10}-{3\choose1}\cdot (2^{10}-2)-{3\choose1}\cdot1^{10}\)
bo od wszystkich możliwości (odp. a) odejmuję te z jedną szufladą pustą (odp. b/e) i odejmuję te z jedną szufladą zajętą

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Kombinatoryka

Post autor: Jerry »

kerajs pisze: 23 maja 2022, 09:05 Ponadto autorka sugeruje, że koszule nie są rozróżnialne.
avleyi pisze: 22 maja 2022, 17:52 no tutaj w tym zadaniu raczej chodzi ze sa te same koszule
Biorąc pod uwagę dział Szkoła średnia odpowiadam w dobrej wierze!

Pozdrawiam
PS.
O rozwiązaniach (dla nierozróżnialnych koszul i rozróżnialnych szuflad) w liczbach całkowitych nieujemnych równania \(x_1+x_2+x_3=10\) spełniających dodatkowe warunki możemy również pisać, ale ...
ODPOWIEDZ