Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
Ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy po czterech zawodników każda. Obliczyć prawdopodobieństwo, że 2 najsilniejszych pięściarzy będzie: a) w tej samej grupie, b) w dwóch różnych grupach. Zakładamy, że grupy są rozróżnialne (ponumerowane). Proszę o pomoc.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=85472
Spoiler
masz odp. do tego zadania? a) \(\frac{3}{7}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
Skoro grupy są rozróżnialne, to wybieram czterech pięściarzy do 1. grupy, pozostali tworzą 2. grupę i
\(|\Omega|={8\choose4}\\
|A|={6\choose4}+{2\choose2}\cdot{6\choose2}\\
|B|={2\choose1}\cdot{6\choose3}\)
i do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
PS. Gdyby grupy były nierozróżnialne, każdą z mocy należałoby podzielić przez \(2!\)
\(|\Omega|={8\choose4}\\
|A|={6\choose4}+{2\choose2}\cdot{6\choose2}\\
|B|={2\choose1}\cdot{6\choose3}\)
i do odpowiedzi blisko
Pozdrawiam
PS. Gdyby grupy były nierozróżnialne, każdą z mocy należałoby podzielić przez \(2!\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
Skoro grupy są tylko dwie, to są zawsze rozróżnialne, bo jeśli obaj są w pierwszej, to nie ma ich w drugiej oraz jeśli jeden jest w pierwszej, to na pewno drugi jest w tej drugiej Dlatego podpunkt b) można obliczyć korzystając z odpowiedzi do podpunktu a), którą podałem wcześniej, obliczając prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
\(P(B) = P(A') = 1 - P(A)= 1 -\frac{3}{7} =\frac{4}{7}\)
\(P(B) = P(A') = 1 - P(A)= 1 -\frac{3}{7} =\frac{4}{7}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Pomocy prawdopodobieństwo ośmiu pięściarzy podzielono na dwie grupy
Nie zgadzam się z Tobą!
Pozdrawiam