W urnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

W urnie

Post autor: alanowakk »

w urnie znajduje się 20 kul w tym 4 kule czerwone. Z urny usunięto pewną liczbę kul, w tym dokładnie 1 kule czerwona. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czerwonej nie zmieniło się. Ile kul usunięto?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: W urnie

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 20 kwie 2022, 10:52 w urnie znajduje się 20 kul w tym 4 kule czerwone. Z urny usunięto pewną liczbę kul, w tym dokładnie 1 kule czerwona. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czerwonej nie zmieniło się. Ile kul usunięto?
\(\frac{4}{20}=\frac{3}{20-n}\\
\frac{1}{5}=\frac{3}{20-n}\\
20-n=15\\
n=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ