Prawdopodobieństwo całkowite i Bayesa.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LecOLiCe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 kwie 2022, 00:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo całkowite i Bayesa.

Post autor: LecOLiCe »

W biurku są 3 jednakowe szuflady. W pierwszej z szuflad są 3 flamastry czarne i 2 flamastry
czerwone, druga zawiera 4 flamastry czarne i 3 czerwone, a trzecia 4 czarne i 4 czerwone. Z
losowo wybranej szuflady wybrano na chybił trafił jeden flamaster. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że flamaster został wyjęty z pierwszej szuflady, jeżeli jest on czarny?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo całkowite i Bayesa.

Post autor: kerajs »

\(P(1|_C)= \frac{P(1 \cap C)}{P(C)} = \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{5} }{ \frac{1}{3} \cdot \frac{3}{5} + \frac{1}{3} \cdot \frac{4}{7} + \frac{1}{3} \cdot \frac{4}{8} } \)
ODPOWIEDZ