kombinatoryka i rachunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

kombinatoryka i rachunek

Post autor: franco11 »

Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie dwie liczby ze zbioru
{1, 2, 3, , ...., n}, gdzie n ≥ 2. Wyznacz te wartości n, dla których prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch liczb różniących się od siebie co najmniej o trzy jest równe \( \frac{7}{12} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka i rachunek

Post autor: kerajs »

\( \frac{7}{12}=1- \frac{n-1}{ {n \choose 2} } - \frac{n-2}{ {n \choose 2} } \\
...\\
n=9\)
ODPOWIEDZ