Prawdopodobieństwo rzut kostką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo rzut kostką

Post autor: aneczka00 »

Rozważamy dwukrotny rzut symetryczną kostką do gry. Określono następujące zdarzenia:
A− w drugim rzucie wypadną 2 oczka
B− suma oczek w obu rzutach wynosi co najwyżej 5 oczek.
Proszę obliczyć: P(A), P(B), P(A∩B), P(A∪B), P(B/A).
Czy zdarzenia A i B są niezależne?

Ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo rzut kostką

Post autor: eresh »

aneczka00 pisze: 05 kwie 2022, 10:25 Rozważamy dwukrotny rzut symetryczną kostką do gry. Określono następujące zdarzenia:
A− w drugim rzucie wypadną 2 oczka
B− suma oczek w obu rzutach wynosi co najwyżej 5 oczek.
Proszę obliczyć: P(A), P(B), P(A∩B), P(A∪B), P(B/A).
Czy zdarzenia A i B są niezależne?

Ktoś pomoże?
\(A=\{12,22,32,42,52,62\}\\
B=\{11,12,13,14,21,22,23,31,32,41\}\\
P(A)=\frac{6}{36}\\
P(B)=\frac{10}{36}\\
A\cap B=\{12,22,32\}\\
P(A\cap B)=\frac{3}{36}\\
A\cup B=\{12,22,32,42,52,62,11,13,14,21,23,31,41\}\\
P(A\cup B)=\frac{13}{36}\\
P(A)\cdot P(B)=\frac{60}{36^2}=\frac{5}{108}\neq P(A\cap B)\)



P(B/A) - prawdopodobieństwo różnicy, czy może warunkowe?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo rzut kostką

Post autor: aneczka00 »

Prawdopodobieństwo warunkowe
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo rzut kostką

Post autor: eresh »

aneczka00 pisze: 05 kwie 2022, 11:27 Prawdopodobieństwo warunkowe
to wystarczy podstawić do wzoru
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo rzut kostką

Post autor: aneczka00 »

Dziękuję serdecznie
ODPOWIEDZ