Prawdopodobieństwo wystąpienia trendu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rudra00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 mar 2022, 10:21
Płeć:

Prawdopodobieństwo wystąpienia trendu

Post autor: rudra00 »

Witam

Mam zagwozdkę jak podejść do tematu określenia prawdopodobieństwa wystąpienia trendu.
W książce "Metody statystyczne w kwalifikacji środków pomiarowych maszyn i procesów" Edgar Dietrich, Alfred Schulze jest tabelka3.5-4 Prawdopodobieństwo wystąpienia trendu w której dla k=3 wynosi ono 1/6 = 16,667%.
Pokazane https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ są też przypadki dla k=3 i nie są one dla mnie do końca jasne:
Obrazek

Obrazek

W książce opisana jest metoda z wykorzystaniem silni i to jak sobie rozrysowałem ma sens, ale tylko wtedy kiedy np. mam zbiór 3 liczb i chciałbym je losowo układać i oszacować szanse na wyciągnięcie ich w kolejności rosnącej.
W moim przypadku muszę oszacować prawdopodobieństwo, że w kolejnych 3 miesiącach trend będzie rosnący. Tak więc mój przypadek chyba trochę różni się od tego z książki, ponieważ dla mnie o trendzie będą stanowiły dane z 4 miesięcy - czyli, żeby powiedzieć o trendzie 3 miesięcznym muszę mieć 4 miesiące, ponieważ miesiąc pierwszy to punkt wyjścia. Czy moje rozumowanie jest poprawne?
W związku z tym rozrysowałem sobie na grafie jak to będzie wyglądało i dla 3 kolejnych miesięcy prawdopodobieństwo wystąpienia trendu rosnącego, czy malejącego wynosi 1/8 a nie 1/6 jak w książce.

Obrazek

Proszę o Wasze zdanie w tym temacie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ