prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: puxux »

Ze zbioru liczb {\(1, 2, 3, \dots, 50\)} wybrano dwie liczby i dodano do siebie. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymano liczbę parzystą
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

puxux pisze: 02 kwie 2022, 14:42 Ze zbioru liczb {\(1, 2, 3, \dots, 50\)} wybrano dwie liczby i dodano do siebie. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymano liczbę parzystą
\(\overline{\overline{\Omega}}=50\cdot 49=2450\)

A - suma parzysta
PP - \(25\cdot 24=600\)
NN - \(25\cdot 24=600\)

\(\overline{\overline{A}}=600+600=1200\)

\(P(A)=\frac{1200}{2450}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ