Zadanie z kombinatoryki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Zadanie z kombinatoryki

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Zadanie z kombinatoryki o następującej treści
Z pewnej liczby punktów na płaszczyźnie, z których żadne trzy nie należą do jednej prostej można utworzyćdokładnie 45 prostych. Znajdź liczbę tych punktów.
Próbowałem to rozwiązać stosując wzór na kombinacje lecz wychodzą mi zbyt duże liczby. Nie jestem pewny zastosowanego rozwiązania
\[ C_{2}^{45} {45 \choose 2} = \frac{45!}{2\cdot 43!} = \frac{43!\cdot 44\cdot 45}{2\cdot 43!}\] lecz dalej nie bardzo wiem co zrobić.
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Potrzebuje tego na dzisiaj.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kombinatoryki

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 30 mar 2022, 17:55 Zadanie z kombinatoryki o następującej treści
Z pewnej liczby punktów na płaszczyźnie, z których żadne trzy nie należą do jednej prostej można utworzyćdokładnie 45 prostych. Znajdź liczbę tych punktów.
Próbowałem to rozwiązać stosując wzór na kombinacje lecz wychodzą mi zbyt duże liczby. Nie jestem pewny zastosowanego rozwiązania
\[ C_{2}^{45} {45 \choose 2} = \frac{45!}{2\cdot 43!} = \frac{43!\cdot 44\cdot 45}{2\cdot 43!}\] lecz dalej nie bardzo wiem co zrobić.
n - liczba punktów
żeby wyznaczyć prostą potrzebujemy dwóch punktów - z n punktów wybieramy dwa
\({n\choose 2}=45\\
\frac{n!}{(n-2)!\cdot 2}=45\\
\frac{(n-2)!(n-1)n}{(n-2)!\cdot 2}=45\\
n^2-n=90\\
n^2-n-90=0\\
n=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ