Cześć
Chciałbym napisać formułę która pozwoli obliczyć mi jakie będzie prawdopodobieństwo wylosowania liczb z danego przedziału mając już podane inne dane. Mianowicie
Przedział [1,5] -> prawdopodobieństwo wylosowania liczby z tego przedziału to 0.75
Jakie będzie prawdopodobieństwo wylosowania liczby z przedziału zawartego w tym [1,5]?
Tj.
np. [2,4] ?
Jak będzie wyglądał wzór?
Prawdopodobieństwo z przedziału [a,b]
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Prawdopodobieństwo z przedziału [a,b]
Propozycja, dla \(1\le a\le b\le 5\),
\[p([a;b])=\frac{b-a}{5-1}\cdot0,75\]
powinna się zmieścić w aksjomatycznej definicji prawdopodobieństwa
Pozdrawiam
\[p([a;b])=\frac{b-a}{5-1}\cdot0,75\]
powinna się zmieścić w aksjomatycznej definicji prawdopodobieństwa
Pozdrawiam