Działanie na zbiorach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Działanie na zbiorach

Post autor: viGor027 »

Cześć mam takie zadanko
Wiadomo, że \(P(A\cap B')=P(B\cap A')\) oraz \(P(A\cap B)=P(A'\cap B')=0,2\). Oblicz \(P(A-B)\).

Wyszło mi 0,1
Czy mógłby ktoś potwierdzić ? :)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, 18:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przepisałem treść zadania ze skanu, to naprawdę nie jest trudne!!!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Działanie na zbiorach

Post autor: Jerry »

Wg mnie \(p(A\setminus B)=0,3\).
Narysuj schemat Venne'a, niech \(p(A\setminus B)=x=p(A\cap B')=p(A'\cap B)\).
Wtedy
\(p(A\cup B)= x+0,2+x+0,2-0,2=2x+0,2\).
Zatem
\(p((A\cup B)')=1-(2x+0,2)=0,8-2x\).
Ponieważ
\(p((A\cup B)')=p(A'\cap B')=0,2\),
to pozostaje rozwiązać równanie
\(0,8-2x=0,2\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Działanie na zbiorach

Post autor: eresh »

viGor027 pisze: 24 mar 2022, 16:53 Cześć mam takie zadanko
Wiadomo, że \(P(A\cap B')=P(B\cap A')\) oraz \(P(A\cap B)=P(A'\cap B')=0,2\). Oblicz \(P(A-B)\).

Wyszło mi 0,1
Czy mógłby ktoś potwierdzić ? :)
\(P(A\cap B')=P(A-B)\\
P(B\cap A')=P(B-A)\\
P(A\cap B')=P(B\cap A')\So P(A-B)=P(B-A)\)


\(P(A\cap B)=0,2\\\)

\(P(A'\cap B')=0,2\\
1-P(A\cup B)=0,2\\
P(A\cup B)=0,8
\)


\(P(A\cup B)=P(A-B)+P(B-A)+P(A\cap B)\\
0,8=2P(A-B)+0,2\\
0,6=2P(A-B)\\
0,3=P(A-B)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ