3-krotny rzut kostką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

3-krotny rzut kostką

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Tak jak w temacie. Potrzebna mi pomoc nie z całym zadaniem lecz pewną jego cześcią na teraz. To pilne!!. Mianowicie tak brzmi treść zadania:
Rzucamy 3 razy kostką sześcienną. Jaka jest szansa, że za każdym razem otrzymamy inną liczbę oczek?
A to jest rozwiązanie:
\[
\left| \Omega\right| = 6\cdot6\cdot6 = 216
\\
A = 3\cdot2\cdot1 = 6
\\
\left| A\right| = 6
\\
P\left( A\right) = \frac{\left| A\right| }{\left| \Omega\right| } = \frac{1}{216} = \frac{1}{36}
\]

Potrzebna mi pomoc odnośnie zdarzenia A. Potrzebuje tego na teraz. Naprawde. Będę zobowiązany
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: 3-krotny rzut kostką

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Naprawde potrzebuje tego na teraz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 3-krotny rzut kostką

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 23 mar 2022, 15:57 Tak jak w temacie. Potrzebna mi pomoc nie z całym zadaniem lecz pewną jego cześcią na teraz. To pilne!!. Mianowicie tak brzmi treść zadania:
Rzucamy 3 razy kostką sześcienną. Jaka jest szansa, że za każdym razem otrzymamy inną liczbę oczek?
A to jest rozwiązanie:
\[
\left| \Omega\right| = 6\cdot6\cdot6 = 216
\\
A = 3\cdot2\cdot1 = 6
\\
\left| A\right| = 6
\\
P\left( A\right) = \frac{\left| A\right| }{\left| \Omega\right| } = \frac{1}{216} = \frac{1}{36}
\]

Potrzebna mi pomoc odnośnie zdarzenia A. Potrzebuje tego na teraz. Naprawde. Będę zobowiązany
raczej:
\(|A|=6\cdot 5\cdot 4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: 3-krotny rzut kostką

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

raczej:
\(|A|=6\cdot 5\cdot 4\)
Możesz jakoś uzasadnić swoją wypowiedź. Bo zastanawiałem się nad taką ewentualnością.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 3-krotny rzut kostką

Post autor: eresh »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 23 mar 2022, 18:32
raczej:
\(|A|=6\cdot 5\cdot 4\)
Możesz jakoś uzasadnić swoją wypowiedź. Bo zastanawiałem się nad taką ewentualnością.
za pierwszym razem może wypaść dowolna liczba - 6 możliwości
za drugim razem może wypaść już tylko jedna z 5 liczb (nie może wypaść ta, która wypadła za pierwszym razem)
za trzecim razem nie może wypaść żadna z wcześniejszych liczb - 4 możliwości
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: 3-krotny rzut kostką

Post autor: Jerry »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 23 mar 2022, 15:57 ... Jaka jest szansa, że ...
Szansa, czy prawdopodobieństwo :?: ? To są różne pojęcia :idea:
Prawdopodobieństwo wyrzucenia jedynki w rzucie standardową kością do gry jest równe \({1\over6}\),
szansa na to jest jak \(1\ :\ 5\) :!:
hutsaloviaheslav1998 pisze: 23 mar 2022, 15:57 \[
A = 3\cdot2\cdot1 = 6
\\
\left| A\right| = 6
\]
Nie można tak pisać!
\(A\) jest zdarzeniem, zbiorem zdarzeń elementarnych sprzyjających \(A\)!
\(|A|\) jest liczbą i tu byłoby OK, gdyby nie... patrz post eresh.

Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: szansa na zajście zdarzenia \(A\) jest jak \(5\ :\ 4\), bo \(p(A)={5\over9}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ