Cyfry 1, 2, 3, . . . , 9 zapisane zostały na różnych kartkach. Wybieramy losowo (bez zwracania) po kolei cztery z nich i zapisując je po arabsku w kolejności losowania (tzn. od prawej do lewej), tworzymy liczbę czterocyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to liczba (a) podzielna przez 2, (b) podzielna przez 3, (c) podzielna przez 4, (d) podzielna przez 5, (e) podzielna przez 6?
Wybierane losowo cyfry: 9*8*7*6=3024 i na tym się zatrzymałem... ktoś ma jakieś pomysły jak to rozwiązać dalej?
Losowanie liczb bez zwracania!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 lut 2021, 06:24
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
Podzielność przez 2 to cyfra parzysta na miejscu jedności
\(P(a)= \frac{4 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Podzielność przez 5 to cyfra 5 na miejscu jedności
\(P(c)= \frac{1 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Podzielność przez 3 to suma cyfr podzielna przez 3.
Cyfry dzielę na trzy zbiory w zależności od ich reszt przy dzieleniu przez 3
Możliwe tu zdarzenia:
- dwie cyfry które o reszcie 0 , jedna z resztą 1 i jedna z resztą 2
- jedna cyfra o reszcie 0 i trzy z resztą 1
- jedna cyfra o reszcie 0 i trzy z resztą 2
- po dwie cyfry resztą z 1 i 2
CDN
\(P(a)= \frac{4 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Podzielność przez 5 to cyfra 5 na miejscu jedności
\(P(c)= \frac{1 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Podzielność przez 3 to suma cyfr podzielna przez 3.
Cyfry dzielę na trzy zbiory w zależności od ich reszt przy dzieleniu przez 3
Możliwe tu zdarzenia:
- dwie cyfry które o reszcie 0 , jedna z resztą 1 i jedna z resztą 2
- jedna cyfra o reszcie 0 i trzy z resztą 1
- jedna cyfra o reszcie 0 i trzy z resztą 2
- po dwie cyfry resztą z 1 i 2
CDN
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
Do Twojej, i nie tylko, wiadomości:
Autor wątku wykorzystuje forum do szerzenia kryptoreklamy (posty usunięte), za co dostał już dwa warny!
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
Poza tym namiętnie łamie regulamin forum i nie chodzi już do szkoły
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 lut 2021, 06:24
- Płeć:
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
[ciach]
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, 14:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kryptoreklama
Powód: kryptoreklama
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
Wiem, że ze szkodą dla ogółu userów ignorujemy takie wątki, ale takich trolli jest ostatnio sporo...
Może automatyczny ban po trzech warnach byłby lekarstwem ?
Pozdrawiam
Może automatyczny ban po trzech warnach byłby lekarstwem ?
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Losowanie liczb bez zwracania!!!
Myślałem, że to automatyczna procedura.Czy on dalej ma robić swoje i wstawiać po pewnym czasie "issue solved" tylko po to żeby zaistnieć z kolejną reklamą? Podejrzewam, że to multikonto.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl