rozkład prawdopodobieństwa - konsultacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

rozkład prawdopodobieństwa - konsultacja

Post autor: Lothar »

Czy ostatni z prezentowanych poniżej wyników jest prawidłowy?

Zmienną losową jest liczba klientów obsłużonych przez pewną kasjerkę w sklepie spożywczym podczas kwadransu.
Która z poniższych formuł poprawnie opisuje obliczenia prawdopodobieństwa, że liczba ta będzie nie krótsza niż 1 minuta?
\(P(X=1)\\
P(X=0)+P(X=1)\\
1-P(X=0)\\
1-(P(X=0)+P(X=1))\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 11:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: rozkład prawdopodobieństwa - konsultacja

Post autor: Jerry »

Wg mnie poprawnie jest \(1-p(X=0)\).
W ostatnim "liczba ta będzie dłuższa niż 1 minuta"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ