Minimalna liczebnośc próby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wbc2345t
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2022, 16:45
Płeć:

Minimalna liczebnośc próby

Post autor: Wbc2345t »

Prosze o pomoc w zadaniu, w podpunkcie b:
Badanie stu niezaleznie wylosowanych gospodarstw domowych w pewnym mieście dotyczyło wysokości miesięcznych opłat za energię elektryczna. Z danych tego badania otrzymano średnia miesieczna opłatę za energię elegtryczna \kre{} =68zł i odchylenie standardowe s=14zł. założyc rozkład normalny.
a) wyznaczyć na poziomie ufności (1- \alpha )=0,96 przedział ufności dla wartości przecietnej miesięcznych opłat za energię elektryczna.
b) ile gospodarstw domowych powinno obejmowac badanie, aby oszacowac na poziomie ufności (1- \alpha )=0,98 nieznany procent gospodarstw, w których miesięczne opłaty za energie elektryczną nie przekraczaja 55zł, z maksymalnym błędem szacunku 5%? Jakie bedzie n, gdy bład ten wyniesie 1%?
Wbc2345t
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2022, 16:45
Płeć:

Re: Minimalna liczebnośc próby

Post autor: Wbc2345t »

Według moich obliczeń wyszło mi w pktb. 539 osób przy błędzie maksymalnym szacunku 5% oraz 135 osób przy maksymalnym błędzie szacunku 1%. Jednak nie wiem czy sa one poprawne. Nie wiem równiez co zrobic z informacja że wydatki za energie nie powinny przekraczać 55 zł
ODPOWIEDZ