Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Post autor: srobert »

Treść zadania:

Zbadano w 81 wylosowanych zakładach pewnej gałęzi przemysłowej koszty materiałowe przy produkcji pewnego
wyrobu i otrzymano średnią 540zł oraz odchylenie standardowe 150zł. Zakładając, że koszt ma rozkład normalny
wyznaczyć przedział ufności dla średniego kosztu materiałowego. Przyjąć współczynnik ufności 0.95.

Moje obliczenia:

Dane:
\( n=81 \\ \bar{x} = 540 \\ \sigma =150 \\ \alpha =0.05 \)
Z tablic rozkładu t-Studenta:
\(z_{0.05}=1.645 \)

Obliczenia ze wzoru na Estymacje przedziałową dla średniej znanej:
\((\bar{x} - z_{\frac{\alpha}{2}}*\frac{\sigma}{\sqrt{n}} \ ; \ \bar{x} + z_{\frac{\alpha}{2}}*\frac{\sigma}{\sqrt{n}}) \\ (540-1.645* \frac{150}{9} \ ; \ 540+1.645* \frac{150}{9}) \\ (512.58 \ ; \ 567.42)\)
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Post autor: srobert »

W wyniku powinno wyjść \((507.33 \ ; \ 572.67) \). Nie wiem gdzie popełniłem błąd :(
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Post autor: srobert »

srobert pisze: 05 sty 2022, 16:32 Treść zadania:

Zbadano w 81 wylosowanych zakładach pewnej gałęzi przemysłowej koszty materiałowe przy produkcji pewnego
wyrobu i otrzymano średnią 540zł oraz odchylenie standardowe 150zł. Zakładając, że koszt ma rozkład normalny
wyznaczyć przedział ufności dla średniego kosztu materiałowego. Przyjąć współczynnik ufności 0.95.

Moje obliczenia:

Dane:
\( n=81 \\ \bar{x} = 540 \\ \sigma =150 \\ \alpha =0.05 \)
Z tablic rozkładu t-Studenta:
\(z_{0.05}=1.645 \)

Obliczenia ze wzoru na Estymacje przedziałową dla średniej z odchyleniem standardowym znanym:
\((\bar{x} - z_{\frac{\alpha}{2}}*\frac{\sigma}{\sqrt{n}} \ ; \ \bar{x} + z_{\frac{\alpha}{2}}*\frac{\sigma}{\sqrt{n}}) \\ (540-1.645* \frac{150}{9} \ ; \ 540+1.645* \frac{150}{9}) \\ (512.58 \ ; \ 567.42)\)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2022, 17:31 przez srobert, łącznie zmieniany 1 raz.
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Post autor: srobert »

*dla odchylenia standardowego znanego, a nie średniej
srobert
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 05 sty 2022, 15:08
Podziękowania: 39 razy

Re: Estymacja (przedział ufności dla średniej)

Post autor: srobert »

Ok już wiem gdzie popełniłem błąd. We wzorze jest \(z_\frac{\alpha}{2} \), a nie \( z_\alpha\). No cóż zdarza się. :?
ODPOWIEDZ