Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiolka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 70
Rejestracja: 05 wrz 2009, 22:26

Prawdopodobieństwo

Post autor: wiolka »

Na loterii jest 60 losów,w tym 12 wygrywających.Kupujemy jeden los.Prawdopodobieństwo wylosowania losu niewygrywającego wynosi?
A. 0,2
B.0,4
C. 0,6
D.0,8

chodzi też o rozwiązanie nie tylko o zaznaczenie odpowiedzi
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

D
Wszystkich losów jest 60,w tym 12 wygrywających,a pozostałe 60-12 = 48 są przegrywające.
P(A) = 48/60 = 8/10 = 0,8
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ