Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marioju12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 03 gru 2021, 11:57
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: marioju12 »

Dwóch zawodników na strzelnicy oddaje niezależnie od siebie strzały do celu.
Prawdopodobieństwo, że pierwszy z nich trafi wynosi 0,8, dla drugiego prawdopodobieństwo trafienia wynosi 0,7.

Przypisz właściwe wartości prawdopodobieństwa do następujących zdarzeń:

a) Tylko pierwszy strzelec trafia do celu
b) Żaden ze strzelców nie trafia do celu
c) Tylko drugi strzelec trafia do celu
d) Obydwaj strzelcy trafiają do celu
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

Przy pojedynczym strzale:
\(P(a)=0,8 \cdot (1-0,7)\\
P(b)=(1-0,8) \cdot (1-0,7)\\
P(c)=(1-0,8) \cdot 0,7\\
P(d)=0,8 \cdot 0,7

\)
ODPOWIEDZ