Wartość oczekiwana, wariancja bez wyznaczania rozkładu zmiennej losowej Y

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szylvviaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2021, 01:14
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Wartość oczekiwana, wariancja bez wyznaczania rozkładu zmiennej losowej Y

Post autor: szylvviaa »

Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa:
P(X=-2)=0.1
P(X=-1)=0.2
P(X=0)=0.3
P(X=2)=0.2
P(X=3)=0.2

Obliczyć wartość oczekiwaną oraz wariancję gdy Y=x*x-1 bez wyznaczania rozkładu zmiennej losowej Y.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wartość oczekiwana, wariancja bez wyznaczania rozkładu zmiennej losowej Y

Post autor: grdv10 »

Jeśli zmienna losowa \(X\) ma rozkład \((x_k,p_k)\), a \(f(x)\) jest funkcją, to \[Ef(X)=\sum_kf(x_k)p_k.\]W naszym przypadku \(Y=X^2-1\), więc \(f(x)=x^2-1.\)Dlatego\[EY=\sum_k(x_k^2-1)p_k.\]Podobnie wariancja:\[E(Y^2)=\sum_k(x_k^2-1)^2p_k\]oraz zwyczajnie\[D^2Y=E(Y^2)-(EY)^2.\]Odp. \(EY=2.2,\ D^2Y=10.96.\)
ODPOWIEDZ