część wspólna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

część wspólna

Post autor: Lusia123 »

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

O pewnym zdarzeniu \(A, B \subset \Omega \) wiadomo, że
\(P(A')= \frac{19}{20} \),
\(P(B) = 0,3\)
oraz
\(P(A \cup B)=0,7\)
(\(A'\) - oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia\( A\))
Oblicz \(P(A \cap B)\)

Dziękuję.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: część wspólna

Post autor: Jerry »

Skorzystaj z faktów:
\(p(A')=1-p(A)\),
\(p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B)\)
to nieskomplikowane równania

Pozdrawiam
Lusia123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:18
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: część wspólna

Post autor: Lusia123 »

Jerry pisze: 14 lis 2021, 10:39 Skorzystaj z faktów:
\(p(A')=1-p(A)\),
\(p(A\cup B)=p(A)+p(B)-p(A\cap B)\)
to nieskomplikowane równania

Pozdrawiam
Tak, ja to przeliczyłam i wyszło mi \(- \frac{7}{20} \). Czy może wyjść liczba ujemna?

Dziękuję.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: część wspólna

Post autor: eresh »

Lusia123 pisze: 14 lis 2021, 10:41
Tak, ja to przeliczyłam i wyszło mi \(- \frac{7}{20} \). Czy może wyjść liczba ujemna?

Dziękuję.
nie może wyjść ujemna, pewnie jakiś błąd w treści zadania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: część wspólna

Post autor: Jerry »

Lusia123 pisze: 14 lis 2021, 10:41 Tak, ja to przeliczyłam i wyszło mi \(- \frac{7}{20} \). Czy może wyjść liczba ujemna?
Twój wynik jest poprawny, to dane zadania są nierealne

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ