Schemat Bernoullego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Schemat Bernoullego

Post autor: Kowal1998 »

Prawdopodobieństwo zawieszenia dowolnego urządzenia przy sprawdzaniu jego niezawodności równe jest 1/5. Ile urządzeń należy sprawdzić, aby prawdopodobieństwo znalezienia przynajmniej dwóch urządzeń niesprawnych było nie mniejsze niż 1/8?

Myślałem nad tym, żeby zrobić to tak:

\(P(S_n \ge 2) \ge \frac{1}{8} \)
\( 1 - \left(P(S_n = 0) + P(S_n = 1)\right) \ge \frac{1}{8}\)
\(1 - \left( { n\choose0 } \cdot\left( \frac{1}{5}\right)^0 \cdot \left(\frac{4}{5}\right)^n + { n\choose1 } \cdot \left(\frac{1}{5}\right)^1 \cdot\left( \frac{4}{5}\right)^{n-1} \right) \ge \frac{1}{8} \)


Przekształcam i otrzymuje to:

\( \left(\frac{4}{5}\right)^n \cdot (4+n) \le \frac{7}{2} \)

I nie wiem za bardzo co z tym zrobić, myślałem o zlogarytmowaniu obu stron przez ln, ale i tak za bardzo mi to nic nie da
Ostatnio zmieniony 13 lis 2021, 18:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu, format nawiasu \left( \right); uzupełnienie bad-click
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Schemat Bernoullego

Post autor: kerajs »

Wystarczy wstawić kilka wartości n, a przekonasz się że tylko 1,2,3 nie spełniają tej nierówności.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Schemat Bernoullego

Post autor: Kowal1998 »

A zamysł na zadanie jest ok?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Schemat Bernoullego

Post autor: kerajs »

Tak
------------------
ODPOWIEDZ