Schemat Bernoullego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Schemat Bernoullego

Post autor: Kowal1998 »

Z talii 52 kart losujemy kolejno 8 kart, przy czym po każdym losowaniu kartę zwracamy do talii i tasujemy.

a) Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że co najmniej dwie spośród wylosowanych kart są pikami
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Schemat Bernoullego

Post autor: eresh »

Kowal1998 pisze: 12 lis 2021, 12:53 Z talii 52 kart losujemy kolejno 8 kart, przy czym po każdym losowaniu kartę zwracamy do talii i tasujemy.

a) Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że co najmniej dwie spośród wylosowanych kart są pikami
\(n=8\\
p=\frac{13}{52}\\
q=\frac{39}{52}\\
P(A)=1-({8\choose 0}\cdot (\frac{13}{52})^0\cdot (\frac{39}{52})^8+{8\choose 1}\cdot (\frac{13}{52})^1\cdot (\frac{39}{52})^7)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ