Dane są 3 urny zawierające po 8 kul białych i 4 czarne każda, oraz 5 urn zawierających po 4 kule białe i 6 kul czarnych każda. Z losowo wybranej urny wylosowano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula ta jest biała?
Czy to będzie jakoś tak?
\(H_1\) - wybór urny z 8B i 4 CZ
\(H_2\) - wybór urny z 4B i 6CZ
\(A\) - wylosowano kulę białą
\(P(A|H_1) = \frac{8}{12}\)
\(P(A|H_2) = \frac{4}{10}\)
\(P(A) = P(A|H1) \cdot P(H1) + P(A|H2) \cdot P(H2) = \frac{8}{12} \cdot \frac{3}{8} + \frac{4}{10} \cdot \frac{5}{8} = \frac{1}{2}\)
Prawdopodobieństwo warunkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe
Tak będzieKowal1998 pisze: ↑11 lis 2021, 13:15 Dane są 3 urny zawierające po 8 kul białych i 4 czarne każda, oraz 5 urn zawierających po 4 kule białe i 6 kul czarnych każda. Z losowo wybranej urny wylosowano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula ta jest biała?
Czy to będzie jakoś tak?
H1 - wybór urny z 8B i 4 CZ
H2 - wybór urny z 4B i 6CZ
A - wylosowano kulę białą
P(A|H1) = \( \frac{8}{12}\)
P(A|H2) = \( \frac{4}{10}\)
P(A) = P(A|H1) * P(H1) + P(A|H2) * P(H2) = \( \frac{8}{12} * \frac{3}{8} + \frac{4}{10} * \frac{5}{8} = \frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 122
- Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe
A podpunkt b) Kula okazała się biała. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kula ta została wylosowana z jednej z urn należących do drugiej grupy.
\(P(H_2|B) = \frac{P(B|H_2)\cdot P(H_2)}{P(A)} = \frac{ \frac{4}{10} \cdot \frac{5}{8} }{ \frac{1}{2} } = \frac{1}{2} \) ?
\(P(H_2|B) = \frac{P(B|H_2)\cdot P(H_2)}{P(A)} = \frac{ \frac{4}{10} \cdot \frac{5}{8} }{ \frac{1}{2} } = \frac{1}{2} \) ?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2021, 17:06 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe
Tak, tylko nie \(P(H_2|B)\) a \(P(H_2|A)\) i zamiast \(P(B|H_2) - P(A|H_2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę