Prawdopodobieństwo warunkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Kowal1998 »

W spiżarni było \(n\) butelek soku, w tym \(k\) butelek soku malinowego. Ktoś wypił jedną butelkę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęta teraz butelka będzie zawierała sok malinowy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: eresh »

Kowal1998 pisze: 11 lis 2021, 09:51 W spiżarni było n butelek soku, w tym k butelek soku malinowego. Ktoś wypił jedną butelkę.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęta teraz butelka będzie zawierała sok maliowy.
\(H_1\) - wypito sok malinowy
\(H_2\) - wypito sok, który nie jest malinowy
\(A \)- wyjęta butelka zawiera sok malinowy

\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\\
P(H_1)=\frac{k}{n}\\
P(H_2)=\frac{n-k}{n}\\
P(A|H_1)=\frac{k-1}{n-1}\\
P(A|H_2)=\frac{k}{n-1}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ