13 maja 2013 roku, poczynając od godziny 16:30, prawdopodobieństwo umiarkowanej aktywności sejsmicznej w ciągu kolejnych 24 godzin w rejonie wysp Kurylskich, w pobliżu wybrzeży Japonii, zostało oszacowane na 1.43%. Wykorzystując to oszacowanie określ prawdopodobieństwo, że w 5 spośród kolejnych 100 dni wystąpi aktywność sejsmiczna w tym rejonie. Rozważ oba modele – dwumianowy oraz Poissona. Czy te oszacowania są bardzo zbliżone?
wskazówka:
- aktywność sejsmiczna w ciągu 1 dnia (24h) jest naszym ,,sukcesem'', z treści zadania wynika, że w ciągu 24 godzin prawdopodobieństwo sukcesu wynosi 0.0143; zatem możemy naszą odpowiedź otrzymać rozważając rozkład dwumianowy (100 dni, 5 sukcesów, każdy z prawdop. 0.0143).https://omegle.onl/ vshare
- intensywność zdarzenia (w modelu Poissona) rozumujemy w następujacy sposób 0.0143 zdarzenia dziennie (na 24h) - stąd w ciągu 100 dni, zakładając stałą intensywność tego zdarzenia w czasie, mamy 1.43 zdarzeń na 100 dni - to jest nasza lambda=1.43, i korzystamy z modelu Poissona (5 zdarzeń w ,,procesie'' o intensywności 1.43).
Na górę
Aktywność sejsmiczna - prawdopodobieństwo!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 kwie 2021, 20:08
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Aktywność sejsmiczna - prawdopodobieństwo!!
A w czym problem? Trzeba zastosować odpowiednie wzory (parametry we wskazówkach).
Dwumianowy: \( p={100\choose5}\cdot 0,0143^5\cdot (1-0,0143)^{100-5}\approx 0,0116\)
Poissona: \(p=e^{-1,43}\cdot \frac{1,43^5}{5!}\approx 0,0119\)
Czy te oszacowania są bardzo zbliżone? TAK
Dwumianowy: \( p={100\choose5}\cdot 0,0143^5\cdot (1-0,0143)^{100-5}\approx 0,0116\)
Poissona: \(p=e^{-1,43}\cdot \frac{1,43^5}{5!}\approx 0,0119\)
Czy te oszacowania są bardzo zbliżone? TAK